2013. szeptember 18., szerda

Sajtóközlemény: Miért űzitek ki gyermekeinket Bélapátfalváról és Szilvásváradról?

forrás: Kállai Márton, VH
2013. szeptember 18.

A Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége sajnálattal tapasztalja, hogy a Bélapátfalvai Idősek és Fogyatékosok Otthona kiváltását célzó program során mind Bélapátfalva, mind pedig Szilvásvárad lakossága ellenérzésének adott hangot. Mindkét település lakosai fórumokon kifogásolták azt, hogy fogyatékos emberek költözzenek be a települések üresen álló és bárki számára eladó lakóházaiba. Szomorúan és értetlenül állunk az előtt a tény előtt, hogy a 21. században még mindig középkori előítéletek és babonák élnek a lakosság fejében.

Bélapátfalva és Szilvásvárad lakosainak tudniuk kell, hogy félelmeik alaptalanok: mi, akik súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekeket nevelünk, mindenki másnál biztosabban tudjuk, hogy gyermekeink és sorstársaik nem jelentenek veszélyt másokra. Mi olyannak ismertük meg őket, akikben sokszor másoknál sokkal több szeretet és elfogadás van.

A lakossági tiltakozásnál azonban sokkal súlyosabb és érthetetlenebb az a tény, hogy korábban Bélapátfalva, újabban pedig Szilvásvárad képviselő-testülete rendeletben és nyilatkozatban kívánta megakadályozni a fogyatékos állampolgárok településre való beköltözését. Bélapátfalva 2012. augusztus 24-én határozatban rendelkezett arról, hogy a kitagolási projektet csak akkor támogatja, ha a tervezett kilenc lakóotthon vásárlását a pályázó a szomszédos településeken hajtja végre. Ugyanakkor felajánlottak egy ingatlant annak érdekében, hogy ott lakócentrumot létesítsenek. Ez azt jelenti, hogy nem támogatták azt, hogy a fogyatékos emberek a falu közösségének részesei lehessenek, hanem csak azt, hogy a bélapátfalvai munkahelyteremtés támogatása érdekében újabb intézetet hozzanak létre. Bélapátfalva sikerrel járt, ma már nem tervezik ott a lakóotthonok építését. Szilvásvárad képviselő-testülete 2013. szeptember 9-én adott ki nyilatkozatot, amelyben arra kéri a pályázót, hogy ne létesítsen lakóotthonokat a településen. Elfogadhatatlan számunkra, hogy meg szeretnék határozni kik azok az emberek, akik vásárolhatnak lakóingatlant és élhetnek településükön.

Érthetetlen, hogy megválasztott képviselőink a fogyatékos, védtelen állampolgárok közösségből való kirekesztése mellett foglalnak állást, és ezzel tevőlegesen is hozzájárulnak ahhoz, hogy őket a helyi településeken lakni ne engedjék. Ártatlan és védtelen emberek megbélyegzése és elűzése nem erénye e közhivatalt viselőknek. Talán elfelejtik, hogy Magyarország alkotmánya minden polgára számára biztosítja azt a jogot, hogy Magyarország területén bármelyik településen éljen. „Mindenkinek, aki törvényesen tartózkodik Magyarország területén, joga van a szabad mozgáshoz és tartózkodási helye szabad megválasztásához.”

Végül támogatásunkról biztosítjuk Bélapátfalva intézetének lakóit és dolgozóit. Bízunk benne, hogy sikerrel járnak, és egy a múltat képviselő és elavult intézet bezárása után modern, a közösségbe integrált lakóközösségeket hoznak létre, amelyek végre méltó és emberséges lakhatást adhatnak a fogyatékos embereknek. 

Jegyzet a szerkesztőnek:
A Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége olyan szülőkből álló érdekvédelmi szervezet, akik célja, hogy a halmozottan sérülteknek, fogyatékosoknak és családjuknak segítséget nyújtson társadalmi, erkölcsi, anyagi problémáik megoldásában, és képviselje érdekeiket az állami és a civil szervezetek körében. A Szülőszövetség fontos feladatának tekinti, hogy minél több embernek betekintést adjon a fogyatékos emberek mindennapjaiba, érzéseikbe, gondolataikba, és hozzájáruljon a valódi esélyegyenlőség kialakításához.

Kapcsolat: Domán Zoltán: 30/958-4405

A közlemény innen tölthető le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése