2014. július 17., csütörtök

Hogyan szerveződnek a fogyatékosok az USA-ban? - egy amerikai közösségszervező előadása Egerben

2014. május 16-án az amerikai Amanda Beals látogatott el ülésünkre. Amanda a Paraquad nevű amerikai fogyatékos érdekvédelmi szervezetnél közösségszervező. Hogy szerveződnek az USA-ban a fogyatékosok és támogatóik? Mi az, ami ott már valóság, itt pedig még álom? Erről kaptunk körképet.

A Szülőszövetség munkájában különböző fogyatékkal élő emberek szülei, anyukák, apukák vesznek részt.
Nekem érdekes volt hallgatni Amanda beszámolóját, mivel most volt először alkalmam arra, hogy amerikai angol szóhasználatot halljak. Érdekes volt a beszéd, szinte belénk-belém szuggerálta a mondandóját attól függetlenül, hogy tolmácson keresztül hallottuk azt. Amanda elmondta, hogy az ottani szervezettség másképpen áll össze. Nagyon sok múlik egy támogató szervezeten a segítségre szorulók esetében. Valahogy úgy éreztem, hogy van egy olyasmi, amit minálunk úgy mondanak, hogy „Segíts magadon, az Isten is megsegít.” Gyakran előfordul, hogy elesett emberek képezik magukat és ők lesznek vezetők a támogató szervezeteknél. Amanda több ilyen híres ember nevét sorolta fel.

A támogatók megszerzése is másként van, mint nálunk. Míg mi azért harcolunk, hogy a halmozottan sérült gyerekek szüleinek megfelelő jövedelme legyen, addig Amerikában a rászorulók a nekünk luxusnak számító eszközökhöz, cikkekhez is hozzájuthatnak. Kint sem megy minden egyszerűen, példaként említette Amanda, hogy például az akadálymentesítésért keményen meg kellett dolgozni. A képviselők ott is hasonlóan állnak a dolgokhoz, mint nálunk. Ilyen esetben a segítők a képviselő feleségeket szólították meg az ügy érdekében, de ismerősök ismerőseit is igyekeztek megnyerni a cél érdekében.

Amerika nagy ország, gazdag ország, az anyagi áldozatvállalás is másként alakul. Mi kis ország vagyunk és kevésbé gazdag. A szponzorkodás is másként alakul. Van egy olyan magánvéleményem, hogy a sportra hathatósabban adnak, mint a kevésbé ismert Szülőszövetség számára.

A demokratikus gyakorlathoz annyi hozzáfűznivalóm van, hogy itt van a Bartakovics Béla Közösségi Ház, egy demokratikus intézmény. Az akadálymentesítés nem megoldott, illetve van egy korlátlift, de minek, ha nem működik, ezért nem tudjuk használni. Van olyan Anyuka, aki ha megtudja, hogy véletlenül az emeleten lesz az ülés, már fordul is vissza.

Az előadás befejeztével Amanda lehetőséget adott kérdések feltevésére. Az ülés befejezéseként Zoltán, a szervezet elnöke megköszönte Amandának az értékes előadást. A szülők részéről többen angolul mondták el köszönetüket. Én saját nyelvemen mondtam köszönetet és tapsba kezdtem, ami átragadt a többiekre is. Ennyi kijárt Amandának.

Köszönjük Vodál Anitának a tolmácsolást.

Nagy József, Gyöngyöshalász

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése