2014. november 6., csütörtök

Miért nem akadálymentes még a Bartakovics Béla Közösségi Ház és az egri Megyei és Városi Könvyvtár?

Noha sokat köszönhetünk a Bartakovics Béla Közösségi Háznak, hiszen ott tarthatjuk rendszeres csoporttalálkozóinkat, nem értjük, az intézmény vezetősége miért nem tesz eleget törvényi kötelezettségének és miért nem oldja meg az épület akadálymentesítését. Aggodalmainkat már több ízben levélben is megfogalmaztuk, amit válaszra sem méltattak. Ez a helyzet nem csak minket bánt. Egy sorstársunk, Márkus László tavaly év végén a Közösségi Ház mellett az egri Megyei és Városi Könyvtárat is bepanaszolta az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. Küzdelmeiről és az ügy állásáról 2014. október 2-án számolt be nekünk a könyvtárban halljában. A találkozón Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a könyvtár igazgatója is részt vett.

Pár hónapja ismerkedtem meg Márkus Lászlóval egy közös ismerősünk révén. Laci sajnos 5 éve tolószékhez kötötten éli az életét. Eger belvárosában lakik, és már pusztán az is rettentő sok akadályba ütközik számára, hogy kijusson a lakásából. A találkozón őszintén, nyitottan beszélt életéről, ami nagyon megindító volt.

Laci sokat "harcol" a helyi hatóságokkal szemben felhívva a figyelmet egyes helyek akadálymentesítésére. Mindez a nagy nyilvánosság számára akkor vált először világossá, amikor 2013 júniusában egy teljes napra beültetett egy képviselőt a kerekesszékbe, hogy ezzel is ráirányítsa a figyelmet arra, milyen nehéz a városban mozgáskorlázottként közlekedni. Ezután fórumot és közmeghallgatást szervezett a Bartakovics és a Megyei Könyvtár akadálymentesítése érdekében, ahol a képviselők ígéretet ígéretre halmoztak, érdemi lépés azonban nem született. Laci ezután, 2013. decemberében  döntött úgy, hogy eljárást kezdeményez a két intézmény ellen az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál.

Ennek a Könyvtár esetében meg is lett a foganatja. Ahogy arról Tőzsér Istvánné is beszámolt, a vezetőség azóta is együttműködő, és hamarosan a kiviteli tervek is elkészülnek a műemléképület akadálymentesítésére. Noha ennek költségeit a Városháza fizette, arról azonban még nem született képviselőtestületi döntés, hogy Eger városa a felújítás költségeit is fizeti-e. Ez a kulcsfontosságú pont egyelőre tehát még kérdőjelessé teszi a Könyvtár akadálymentesítését.

A Bartakovics vezetősége pedig továbbra is hárít, amit részben a tulajdonosi-üzemeltetői viszonyok miatt tehet meg. Az épület ugyanis az egyházé, de a Városháza a működtető. Egyelőre nem egyértelmű, hogy a tulajdonos vagy üzemeltető kötelezhető a felújításra, ezt még vizsgálja az Egyenlő Bánásmód Hatóság.

Mivel az én kislányommal is tolókocsival járjuk a várost, személyesen is érintenek a problémák, átérezzük a nehéz helyzeteket és együttérzünk Lacival. Köszönettel tartozunk, amiért kiáll elveiért, kiharcolja, amit lehet, és ezzel sorstársainak is segítségére van.

Támogatunk, Laci!

Dancsné Barócsi Gizi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése