2015. január 20., kedd

Meghívó: Szülői egyeztető fórum az ápolási díjról - 2015. jan. 29.

A Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége is csatlakozik 2015. jan. 29-én Budapesten ahhoz a szülői egyeztető fórumhoz, amelynek keretében az ápolási díj átalakításáról igyekszünk majd közös álláspontot kialakítani. A rendszerváltáskor kialakított támogatási forma nem nyújt valódi segítséget a fogyatékosokat nevelő szülőknek, sokkal kevesebbe kerül az államnak, mint az intézményes ellátás, miközben a szülők nem kapnak elegendő támogatást ahhoz, hogy teljes értékű, szabad életet éljenek. Vidéki szervezetként számunkra különösen fontos, hogy valódi együttműködés alakuljon ki más szülői szervezetekkel az országban és Budapesten. Amennyiben érintett, várjuk Önt is a fórumra!

Kedves Barátaink!
 
Az elmúlt évtizedekben sokan, sokfélét tettünk az ápolási díj átalakításának ügyében. Noha tavaly megemelték a támogatás összegét, a 2013. év végén benyújtott közös petíciónk alapján ezzel korántsem vagyunk elégedettek. Milyen lenne az a támogatási forma, amely valódi megoldást jelenthetne a fogyatékkal élő gyermekeiket otthon ápoló családoknak?
 
Szeretnénk veletek együtt közös álláspontot kialakítani.
 
Ezért hívunk Benneteket
 
2015. január 29-én, csütörtökön 10 órakor kezdődő fórumunkra,
helyszín:  Csodacsigaház, Budapest II., Bimbó út 4. mfsz 3., 7-es kapucsengő,
 
ahova érintett szülőket, szülői szervezeteket, illetve fogyatékos szervezetek képviselőit várjuk a fővárosból és az országból. Célunk, hogy a találkozó végére közösen kidolgozzunk egy tervezetet, amit reményeink szerint összefogva nagyobb nyomatékkal tudunk majd képviselni együtt és külön-külön is.
 
A fórumon szeretnénk röviden összefoglalni, kik és mit tettek az ápolási díj megreformálása ügyében a rendszerváltás óta, és kitekintést adni a külföldi ellátórendszerre is.
 
A napirendet a következőképpen képzeljük el:
 
9.30: Érkezés
10.00-10.25: Bemutatkozás
10.25-10.35: Külföldi példák (Verdes Tamás)
10.35-10.50: Hogy állunk most? Eddigi történések ápolási díj ügyben a rendszerváltástól napjainkig
10.50-11.10: Kérdések, hozzászólások
20' szünet
11.30-11.40: Eddigi szervezeti álláspontok ismertetése, kérdéses pontok kihangosítása 
11.40-12.30: Vita
12.30-13.00: Konszenzus alapú közös álláspont kialakítása
A moderátorok Csordás Anett és Udvarhelyi Tessza lesznek.
 
Hogy hatékonyak lehessünk, ezért szeretnénk tőletek előzetesen bekérni háttéranyagokat. Kérjük, küldjétek el listaszerűen, milyen kezdeményezésekben vettetek részt ápolási díj témában és osszátok meg velünk (szervezeti) álláspontotokat, ha van ilyen.
 
Reméljük, minél többen találkozhatunk jan. 29-én.
 
Köszönettel és szeretettel várjuk visszajelzéseteket a lepjunkegyesulet@gmail.com címre:

Sebály Betti                                                 Csordás Anett


1 megjegyzés: