2015. február 1., vasárnap

Esélyóra átdolgozása, játékosabbá tétele

2015. 01. 22-én vendégeink érkeztek Budapestről, Balog Gyula, és Erdős Mária Csurika (Menhely Alapítvány, A Város Mindenkié.) Ők gyakorlott Esélyóra tartók, sok ötletük van szituációs játékokhoz, és nagyon jó társasjátékszerű iskolai programjuk van, amit középiskolásoknak, főiskolásoknak tartanak első kézből a hajléktalanságból.

Azzal a céllal jöttek a Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetségének találkozójára, hogy bemutassák nekünk az Ő programjaikat, és tapasztalataik alapján segítsenek nekünk, az általunk felvállalt Esélyórák színesebbé és sikeressé tételére. Első lépésként bemutatkoztak Ők, majd ezt követően a csoport minden tagja röviden bemutatkozott. Gyuláék beszéltek egy kicsit önmagukról, munkájukról, önkéntes feladataikról, tevékenykedéseikről, röviden egy-egy problémájukról, és annak megoldásáról. Domán Zoltán elnök bemutatta a Szülőszövetséget, mikor, és miért alakultunk, mi a célunk. Majd beszéltünk a mi gyermekeinket érintő problémákról, amelyek történtek többnyire egészségügyi intézményekben, iskolában, mentősökkel, közterületen. Gyula elmondott egy–egy történetet, ahogyan a diákokat bevonták a szituációs játékokban. Ötleteket adott, pl. javasolta, hogy szituációs játékban a gyermekünk vagy a saját magunk szerepében állítsuk a partnert.

Végül is sikerült összeállítani közösen, mindenki javaslatát figyelembe véve négy szituációs játékot. Iskolai Esélyórához, egészségügyiekhez, mentősökhöz és közterületre. Téma: elsősorban a szellemi fogyatékosság, mozgás, és egyéb nehézséget okozó problémák ismertetése. Majd a szituációs játék; epilepsziával zajló eset, mentővel való szállítással adódó probléma, egy röntgenben zajló történet, és tolókocsis akadályok. Ezeket vázlatokban állítottuk össze, megvitattuk, melyik esetnél, melyik szerepeket kikre osztjuk. További „simításokra” szorulnak még, a közel jövőben fogunk rajta dolgozni. Gyula javasolta, hogy mindenképen vonjunk be apukákat is ezekbe a játékokba, ezt kiemelten fontosnak tartotta figyelmünkbe ajánlani. Sokat tudtunk volna ebben a témakörben még beszélgetni, ötleteket megvitatni, beiktatni, de az idő gyorsan eltelt, és be kellett fejezni ezt a beszélgetést.

Örülök, hogy megismerhettük Gyulát és Csurikát. Sok hasznos, és tanúságos dolgokat hallottunk tőlük. Kölcsönösen jól éreztük magunkat, miközben fontos munkát is végeztünk.
Sikeres, szép délután volt! Köszönjük Sebály Bettinek a segítséget a kapcsolat megteremtésében!

Cziberéné Marika, Eger

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése