2013. november 22., péntek

Hogyan lehet céljaink támogatására pénzt gyűjteni? - egy képzés tapasztalatai

2013. október 12-13-án került sor erre a képzésre a felvidéki Zólyomban. A Szülőszövetséget a Minority Rights Group támogatásával nekem volt szerencsém képviselni.

A képzés egy két éves Grundtvig program ( "Milyen a fenntartható állampolgári részvétel? Demokratikus formák és adománygyűjtési technikák alulról jövő állampolgári szerveződéseknek.") indító képzése volt. Az előadó Joan Flanagan, mintegy 30 éves adománygyűjtési tapasztalattal rendelkező kedves amerikai hölgy volt, akinek nevéhez több ebben a témában íródott könyv, és nagyobb - legfőképpen - amerikai adománygyűjtő kampányok megszervezése fűződik.

Rajtunk kívül még négy ország (Bosznia, Lengyelország, Moldova, Szlovákia) képviseltette magát. Magyarország több szervezettel is részt vett, úgy mint a Közmunkás Mozgalom a Jövőért csoport, A Város Mindenkié csoport, illetve az olaszliszkai Dankó utcai szerveződés.

A képzés valójában klasszikus "workshop" jellegű volt, vagyis saját országunk csoportot alkotva lépésenként és jól érthető feladatonként dolgozta ki saját adottságaira alkalmazva a feladatokat. A képzés és a feladatok lényege az volt, hogy egy kicsit képesek legyünk elrugaszkodni a pályázati/kormányzati/önkormányzati/stb. támogatások bűvös háromszögétől, és megtaláljuk a szervezetünknek legmegfelelőbb függetlenséget biztosító, de stabil erőforrásokat. A valódi technikák felsorolására egy blog nem ad elég lehetőséget - hiszen miért is volt erre egy két napos tréning, ha pár sorban le lehetne írni - így inkább csak a lényeget, a főbb benyomásaimat írom le.

Érdekesnek és elgondolásra érdemesnek tartom az alapgondolatot, hogy minden civil szervezet független legyen pénzügyileg azon szervezetektől, akikkel sokszor szemben kell megfogalmazniuk érdekeiket. Azt gondolom, bár mi nem valamivel szemben és ellen szerveződünk, jó lenne ha bármilyen más szervezettől, kormányzati pályázatoktól függetlenül is képesek lennénk az alapköltségeinket, programjainkat finanszírozni. Ez adná meg azt a nyugalmat és lehetőséget, amikor nem valamilyen külső elvárásnak, hanem tisztán saját céljainknak megfelelően kommunikáljunk, dolgozzunk, és érjük el a céljainkat.

Maguk az adománygyűjtő technikák - talán ha levesszük a számomra kissé túl egyszerű és mosolygós amerikai stílust - egyszerűek, és érthetőek. Nem állítom hogy Közép-Európában is működőképes mindegyikük - ez végül is több ország résztvevőinek a megnyilatkozásából érezhető volt, - de saját magunkra alakítva hasznos és eredményes lehet. Igényel egyféle profizmust, nagy valószínűséggel a tiszta önkéntességen kívül más megoldást is, de együttgondolkodásra, és tervezésre mindenképpen érdemes.

Érdekes volt más szervezetek képviselőinek hozzáállását, gondolkodását és munkájukat látni. Jó érzés látni "civileket" akik nem várnak a tökéletes megoldásokra, maguk próbálnak tenni a saját környezetük jobbá tételéért.

A képzés körülményeiről csak a legjobbakat tudom mondani. A vendéglátó Center for Community Organizing szlovákiai szervezet kitett magáért. Egy zólyomi szakközépiskola kollégiumában kaptunk szállást, és az iskolában volt a képzés. Köszönet a szervezőknek, külön a szombat esti lelkes városi túravezetésért. Sajnos a zsúfolt program miatt csak este láthattuk ezt az amúgy igen szép várost, de legalább eldöntöttem, ide máskor is vissza kell térnem.

Bíró Miklós

Képek a képzésről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése