2013. november 1., péntek

Esélyórák Egerben: betekintés a fogyatékosok világába

2013. februárja óta járjuk a középiskolákat és a főiskolákat új programunkkal, az Esélyórával. Fiatalok felé nyitottunk azzal, hogy esélyt adtunk magunknak a bemutatkozásra, és esélyt nekik arra, hogy mélyebben ismerkedjenek a fogyatékosok világával. Az Esélyórán azt mutatjuk be, mit jelent fogyatékosokkal élni, miközben a fiatalok fogyatékos gyermekeinkkel is találkoznak. A programot a Szülőszövetség tagjai  vezetik. Szeretném egy pár mondatban bemutatni a tapasztalatokat.

2013. február 20-án az Eszterházi Károly Főiskolán volt az első bemutatkozó óránk. Kerekasztal beszélgetés lett az alkalomból, ahol a fiataloknak bemutatkoztunk mint sérült gyermeket nevelő szülők. Kérdéseket tehettek fel nekünk. Nekem a tapasztalatom az volt, hogy nyitottak a fiatalok. Találkoztunk olyan fiatallal, aki dolgozott fogyatékosok intézetében és különösen érdekelte a téma.

A következő helyszínünk 2013. április 16-án a Dobó István Gimnáziumban volt. Érdeklődve fogadtak bennünket és örültünk, hogy adnak lehetőséget a bemutatkozásra.

A harmadik helyszín 2013. április 26.-án  az Andrássy György Katolikus Szakközépiskola volt, ahol az intézmény fiataljai között tartottuk meg az Esélyórát egy osztály főnöki óra keretében. Itt találkoztunk olyan fiatallal, aki maga is érintett volt, mert hozzátartozója sérült. Biztattuk a fiatalokat, hogy legyenek bátrabbak, lehet közeledni a sérültekhez, nem kell félni tőlük.

Az eddigi utolsó helyszín 2013. április 29.-én a Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskola volt. A fiatalok érdeklődőek voltak.

Az Esélyóra jó lehetőség számunkra, hogy az élet egy másik oldalát mutathassuk be, mert ebben a rohanó világban érdektelenül mennek el az emberek egymás mellett. Sokan nem is tudják, mit jelent egy ennyire sérült embert ellátni. Úgy gondolom, így egy kicsit másként tekintenek ránk. Talán még azt is elérjük vele, hogy segítenek is majd nekünk. Remélem, ezt el fogjuk érni.

Diák vagy és megtetszett a programunk?
Tanárként szívesen látná Esélyóra programunkat az iskolájában?
Kérem, keressen fel minket szervezeti elérhetőségeinken!

Bodnár Béláné Ica

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése