2013. augusztus 27., kedd

Ingázás egy tömésért - megoldáskeresés a fogászati ellátás megoldatlanságára

A fogtömés vagy a fogkőtisztítás a legtöbb embernek teljesen egyszerű művelet. Nem így van ez a halmozottan sérültek esetében. Egyesületünk tagjai évek óta több száz km-t utaznak beteg gyermekükkel egy „átlagember” számára magától értetődő kezelésért, mert a szükséges speciális ellátás legközelebb a fővárosban biztosított számunkra. Némi kutatás után azonban kiderült, hogy valójában régóta volna lehetőség a speciális fogászati ellátás finanszírozására, megyénként összességében 45-45 fogászati óraszámban. Csak éppen eddig még semelyik szerv nem gondolt rá, hogy szükséges volna. Az utóbbi hónapokban ezért elkezdtük kijárni a hivatalok útvesztőjében, ami jár nekünk.

Minden betegnek joga van a folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz. Mivel a halmozottan sérültek nagyon nehezen engedik a fogászati kezelést, ezért speciális ellátást igényelnek, adott esetben altatásra van szükségük. Az ellátás hiánya, illetve esetlegessége miatt a mi gyermekeink fogai nagyon rossz állapotban vannak, pedig mi is szeretnénk, ha megkaphatnánk azokat a lehetőségeket, amit a többi ember.

Első körben meg akartunk bizonyosodni arról, hogy Heves megye központi kórháza, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet alkalmas és adott esetben hajlandó a speciális ellátás biztosítására. Ezért májusban közérdekű adatigényléssel éltünk a kórház felé. A kóház válaszleveléből kiderült, hogy az intézmény felszereltsége megfelel a halmozottan sérültek fogászati ellátásához szükséges szakmai (neurológiai és aneszteziológiai) feltételeknek, jelenleg azonban az ellátás biztosításához nincsen sem működési engedélye, sem finanszírozási szerződése. A kórház igényeinkre, problémáinkra rendkívül nyitottnak és a megoldáskeresésben együttműködőnek bizonyult.

Igazolva van tehát, hogy semmi szakmai akadálya nincs annak, hogy a Markhot Ferenc Kórház működési engedélyt kapjon az ellátásra (az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól), és finanszírozási szerződést kössön vele az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) is. Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III.3.) Korm. Rendelet 22. § (3) bekezdése alapján az OEP ugyanis szerződést köthet fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek ellátására, megyénként összességében 45-45 fogászati óraszámra. Amennyiben ez megtörténne, a heves megyeieknek végre nem kéne Budapestre ingázniuk és gyermekeink, illetve családtagjaink ellátása biztosított lenne.

A működési engedély megszerzéséhez, illetve a finanszírozási szerződés megkötéséhez azonban az egészségügyi szolgáltatót jelölni kell, ami a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) feladata. Következő levelünket ezért szintén májusban a GYEMSZI igazgatójának címeztük, akitől kértük a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet kijelölését a fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek fogászati ellátására. Levelünk a nyár folyamán egyik főigazgatóságból a másikba vándorolt, jelenleg az Egészségszervezési, Tervezési  és Finanszírozási Főigazgatóságtól várjuk döntést.

Elég mostoha körülmény, hogy akut beavatkozás esetén is sokszor érezzük, hogy a jogszabály adta lehetőség hiányában csak jóérzésből, de többlet teherként tekintenek gyermekeinkre és családtagjainkra. Arról nem is szólva, hogy mennyire fontos lenne gyermekeink és családtagjaink preventív célzatú, rendszeres fogászati szűrővizsgálata.

Saját gyermekünk példáját említem: Ő 12 éves, nem kommunikál és epilepsziás. Így nem tudjuk megkérni arra, hogy ne mozogjon a röntgen alatt vagy nyissa ki a száját. Nem rág és a fogai teljesen el vannak szuvasodva, vélhetően fájdalmat okoznak neki. Az Ő ellátása csak altatással lehetséges. Azért volna fontos a közelben elérhető ellátás, mert szállítása nagyon körülményes és megterhelő. A helybeni ellátás során akár hetente több alkalommal történő kezelést is könnyebb volna megoldani.

Nagyon fontosnak tartanánk, hogy ez a problémánk megoldást találjon, és bízunk benne, hogy a hatóságok is együttműködőek lesznek.

Domán Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése