2013. augusztus 20., kedd

Látogatás két miskolci lakóotthonban - beszámoló

Súlyosan halmozottan sérültek számára kevés lakóotthon létezik, ezért a Szülőszövetséget már régóta foglalkoztatják saját lakóotthon működtetésére vonatkozó tervek. 2013. július 12-én ezért tanulmányi látogatást tettünk két miskolci lakóotthonban. Ezek az otthonok ugyan a mi gyermekeinkhez képest nagyon más helyzetben lévő fogyatékos embereknek nyújtanak lakóhelyet, mégis hasznosak a tanulmányozásra. Szubjektív beszámoló a teljesség igénye nélkül.

A halmozottan sérült emberek több fogyatékossággal bírnak, egyszerre lehetnek mozgáskorlátozottak, értelmi sérült-fogyatékosok, hallássérültek, látássérültek is. Azok a halmozottan fogyatékos emberek, akik ráadásul súlyos fogyatékosságal bírnak, még sokkal komolyabb odafigyelést és törődést igényelnek. Szinte mindent csak segítséggel tudnak csinálni az evéstől és az öltözködéstől a lakásban mozgáson keresztül a WC-használatig. Közülük kevesen élnek családban. Azok a szülők viszont, akik családi környezetben nevelik súlyosan-halmozottan sérült gyermeküket, idős korukban válaszút elé érkeznek: vagy másik családtagjuk vagy barátjuk vállalja át az évtizedeken át tartó elkötelezett gondoskodás felelősségét, vagy találnak a gyermek számára egy biztonságot adó, "családias" lakóotthont.

A működtetés alapjairól elsőként a Szimbiózis Alapítvány által üzemeltetett két lakóotthonban kérdezősködtünk. A martinkertvárosi lakóotthont egy régi iskola épületében hozták létre 2006-ban. A lakóotthon 12 személyes, halmozottan sérült ember nincs az intézetben. Második telephelyük a baráthegyi majorság, ami a Bükk keleti kapujánál terül el, 4 hektáros csodálatos majorság. Nagyon ügyesen gazdálkodnak, és a pályázati pénzekből bővítik  és szépítik a környezetüket. Az alapítvány szociális kérdésekben, a foglalkoztatás, az oktatás, az ifjúság, a kultúra, a sport és az érdekvédelem területén aktív, és tart terápiás rehabilitációt is. Az alapítvány több lábon áll, hogy fenn tudja tartani magát. Vállalkozókkal áll kapcsolatban, akik az otthonban élő sérült embereket foglalkoztatják, csökkent munkaképességűeket alkalmaznak. Hetente egyszer 4 órában háziorvos nyújt orvosi ellátást. A finanszírozás céljából folyamatosan pályáznak uniós pályázatokra is. Vendégszobákat adnak ki, az általuk előállított termékeket árusítják, illetve lovagoltatnak is.

Ezután a Miskolci Autista Alapítványnál jártunk. A lakóotthon 1992-ben épült szülői összefogással. Az ország minden részéről fogadnak autista embereket. 65 felnőtt autista bejáró és bentlakó embert látnak el. Az alacsony állami normatíva mellett több lábon állnak, 3oo adagos konyhával rendelkeznek, Miskolcon idős embereknek hordják ki az ebédet. Az alapítvány 18 autista szervezettel van kapcsolatban, és konferenciákon is részt vesz. A lakóotthon téritési díja 0-tól 75 ezer forint, differenciálva van. A berendezés alapfelszerelés, de a szülő is berendezheti a szobát a felnőtt számára. Az alacsony állami támogatáson és a munkaerő-piaci rehabilitáción túl hazai és uniós pályázatokon keresztül próbálnak támogatást szerezni.

Részemről értékes és szép látogatás volt.

Oszlányiné Virágh Erzsike Gyöngyösről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése